Venim cu o veste bună pentru asistentele responsabile cu sterilizarea din cabinetele stomatologice. După organizarea Seminarului Procese de Curățare și Sterilizare în cabinetul stomatologic, am căutat soluții eficiente și care respectă legislația din România în ceea ce privește monitorizarea sterilizării. Din fericire, avem soluția care evaluează eficacitatea sterilizării în stomatologie cu un singur dispozitiv – Dental BMS de la GKE – pentru testele Bowie-Dick și Helix.

Pentru cine nu a fost la seminar, amintim că GKE este o companie din Germania care face cercetări extensive în domeniul sterilizării din anul 1954. 

Legislație

Potrivit legii din România, (Ordinul nr. 1.761/2021, completat prin Ordinul nr. 854/2022, Anexa nr. 4, alin. (2), lit. B))

Evaluarea eficacităţii sterilizării se realizează:

  1. zilnic, prin testul Bowie & Dick, care controlează calitatea penetrării aburului, dacă se efectuează sterilizarea materialului moale, sau cel puţin o dată pe săptămână la autoclavele care sterilizează instrumentar;
  2. la fiecare şarjă de sterilizare a instrumentarului cu lumen, calitatea penetrării aburului se controlează cu ajutorul testului Helix.

GKE a dezvoltat un dispozitiv inovativ, exclusiv pentru monitorizarea sterilizării în stomatologie, care vă permite să realizați atât testul Bowie-Dick, cât și testul Helix cu unul și același dispozitiv (PCD) și cu indicatori chimici de tip 2


Despre ce este vorba?

Dental BMS este un dispozitiv de tip PCD, care funcționează împreună cu indicatori chimici de tip 2 și care respectă standardul EN ISO 11140-1. 

Cum se folosește?

Dispozitivul galben Dental BMS este folosit pentru monitorizarea de rutină a instrumentelor stomatologice. În stomatologie folosim sterilizatoare de dimensiuni mici, conform standardului EN 13060. 
Dental BMS poate fi utilizat pentru testul de funcționare zilnic/o dată pe săptămână în camera goală, într-un program special de testare (ex. Bowie-Dick) conceput în acest scop. 
Același dispozitiv – Dental BMS de la GKE poate fi folosit pentru monitorizarea șarjei, prin realizarea testului Helix.

Dispozitivul de provocare a procesului (PCD) este conceput pentru a demonstra cerințele de penetrare a aburului pentru fiecare încărcare, în scopul obținerii unui rezultat de test de succes acolo unde piesele de mână sunt cele mai dificile instrumente de sterilizat


Caracteristici de Performanță 

Acest Dental-BMS este validat printr-un „test de echivalență” conform standardului DIN 58921, utilizând o configurație tipică a încărcăturii de instrumente stomatologice. Interiorul pieselor de mână este cea mai dificilă parte a unui instrument care trebuie sterilizată. Utilizarea Dental-BMS asigură că configurațiile tipice ale încărcăturii dentare sunt sterilizate cu succes. Sistemul de testare este creat exclusiv pentru domeniul stomatologic. Pentru alte domenii medicale, folosiți alte sisteme de testare.

În ce constă sistemul de testare?

Pentru a realiza cele 2 teste (Bowie-Dick și Helix) în domeniul stomatologic aveți nevoie de PCD (dispozitivul galben) și de indicatorii chimici tip 2:
Cod produs și cantitate Denumire produs
200-081 (1 bucată) Dental BMS – dispozitiv utilizat pentru realizarea testelor Bowie-Dick și Helix
211-252 (250 de bucăți) Indicatori chimici tip 2 pentru toate sistemele de monitorizare a proceselor de sterilizare cu abur în programe standard (134°C, 3 min sau 121°C, 15 min)


Cum facem testele propriu-zis?

  1. Deschideți capacul și asigurați-vă că inelul de etanșare din capac este în stare bună.
  2. Scoateți indicatorul din carton și îndoiți-l astfel încât barele indicatorului să fie în interior, apoi așezați-l în suportul alb cu plierea îndreptată spre capacul cu șurub.
  3. Introduceți suportul alb în dispozitivul de provocare a procesului (PCD) și strângeți capacul.
  4. Plasați dispozitivul de test aproape de partea de jos și aproape de ușa camerei, orizontal, pe o tavă mică din oțel inoxidabil sau suspendați-l vertical pe un suport de încărcare în partea inferioară, aproape de ușă. PCD nu trebuie plasat într-un pachet, pungă sau container.
  5. Porniți programul de test Bowie-Dick sau programul de sterilizare.
  6. La finalizarea ciclului, scoateți cu grijă dispozitivul de test. Condensul din interiorul PCD poate apărea dacă dispozitivul de test nu este plasat orizontal.
  7. După răcire, scoateți indicatorul și verificați rezultatul:
    1. Dacă toate cele patru bare au devenit negre, procesul de sterilizare a fost reușit.
    2. Dacă una sau mai multe bare rămân galbene sau nu au devenit complet negre, indică prezența de gaze non-condensabile în penetrarea cu abur și/sau în camera sterilizatorului. În acest caz, nu eliberați lotul. Pentru o interpretare ușoară, utilizați diagrama de referință color-pass/fail disponibilă pentru ambele versiuni.
Persoana autorizată va decide dacă să elibereze lotul sau să re-sterilizeze încărcătura.
Indicatorul este auto-adeziv și poate fi lipit pe foaia de documentație cu data, sterilizatorul și numărul lotului și semnătura persoanei autorizate, potrivit procedurilor din clincia dvs..
Dacă se utilizează un program fără un ciclu de uscare sau uscarea PCD a eșuat, PCD poate conține condens de apă. În acest caz, deschideți dispozitivul de test când este încă cald, suflați aer prin el și lăsați-l deschis pentru uscare.

Păstrare și eliminare

Pentru perioade mai lungi, depozitați toți indicatorii în ambalajul original.
Depozitați întotdeauna indicatorii între 5-30 °C și o umiditate relativă de 5-80%.
Aburii substanțelor chimice, în special a peroxidului de hidrogen, pot schimba indicatorul înainte sau după sterilizare. Prin urmare, nu îi depozitați împreună cu alte substanțe chimice.
Indicatorii nu ar trebui utilizați după data de expirare. Aceștia pot fi eliminați cu deșeurile obișnuite.

Precauții de siguranță

Dispozitivul de provocare a procesului (PCD) și indicatorii sunt reglați cu atenție pentru a obține sensibilitatea necesară. Dacă dispozitivul de test este utilizat cu alți indicatori sau indicatorii GKE sunt utilizați cu alte dispozitive de test, GKE nu poate garanta rezultate corecte.
PCD-urile ar trebui plasate în sterilizator doar înainte de testare/sterilizare.
Dacă deschiderea Compact-PCD® nu este în poziția cea mai de jos în timpul sterilizării, condensul fierbinte poate ieși din PCD în momentul în care este scos din sterilizator, putând cauza arsuri la nivelul pielii.

Cerințe tehnice ale sterilizatorului pentru utilizarea GKE Steri-Record® Dental-BMS

Programele sterilizatorului trebuie să prezinte caracteristici adecvate de eliminare a aerului. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea sterilizatoarelor cu cicluri de pre-vacuum fracționate sau suprapresiune, cu o diferență mare de presiune și un număr mare de cicluri (sterilizatoare Clasă B). Nu folosiți dispozitivul pentru procesele de sterilizare cu deplasare gravitațională și pentru sterilizatoarele/ciclurile de sterilizare tip/clasă S.

Pentru alte resurse cu privire la monitorizarea sterilizării, vă rugăm să ne contactați.