Utilizam cookies pentru ca dumneavostra sa aveti o experienta cat mai placuta.
To comply with the new e-Privacy directive, you agree to the privacy policy and our use of cookies.
Tehnologia modernă poate să ne ajute în lupta cu infecțiile asociate îngrijirilor intraspitalicești?
Experiența într-un cabinet medical sau spital din România, fie private, fie de stat este una adeseori încărcată emoțional, dincolo de durerile fizice sau fricile pe care le trăim.
Mă doare, dar mai rezist puțin.Simt că e ceva în neregulă, dar nu mi se poate întâmpla mie.
Trebuie să mă operez, dar... dacă mă trezesc cu o infecție după spitalizare?
Infecțiile nosocomiale au fost intens dezbătute în ultimii ani, iar frica de a nu se alege cu o infecție asociată îngrijirilor medicale a fost și este un motiv de neprezentare la medic, chiar și în situații grave.
- 10% - 1 din 10 pacienți se îmbolnăvesc cu o infecție asociată îngrijirilor medicale.
- 50% - mai mult de 50% din infecțiile asociate sitului chirurgical sunt rezistente la antibiotice.
- 30% - prevenirea și controlul infecțiilor în mod efectiv reduc infecțiile asociate îngrijirilor medicale cu cel puțin 30%***.
Prevenirea și controlul infecțiilor cuprind mai multe măsuri care trebuie luate, printre care spălarea temeinică a mâinilor, administrarea rațională de antibiotice și procesarea și sterilizarea eficientă a dispozitivelor medicale reutilizabile.
Pentru că acesta este un blog destinat doctorilor și asistentelor care lucrează în medicina dentară, astăzi va fi despre procesarea corectă a instrumentarului reutilizabil în cabinetul stomatologic, cu precădere asupra riscurilor asociate asistenței medicale cauzate de procesarea incorectă/incompletă a dispozitivelor medicale dentare.
OMS nr. 961/2016 stipulează etapele care trebuie realizate pentru procesarea corectă a dispozitivelor medicale.
Aici găsiți Ordinul nr. 961/2016 pentru aprobarea normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private și tehnicii de lucru și interpretare pentru testele de evaluare a eficienței procedurii de curățenie și dezinfecție.
Aici găsiți Normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private din 19.08.2016.
Ciclul de decontaminare a instrumentelor este crucial. Fiecare etapă din acest ciclu trebuie realizată cu maximum de atenție pentru a asigura o procesare corespunzătoare a instrumentarului. Etapele de decontaminare includ (printre altele) curățarea, dezinfecția și sterilizarea.
Curățarea și dezinfectarea instrumentarului dentar poate fi efectuată în două moduri:
- manual și
- automat – prin folosirea mașinilor de spălat și dezinfectat instrumentar medical.
Procesarea automată a instrumentelor în mașina automată de spălat și dezinfectat trebuie să reprezinte întotdeauna prima opțiune, acest tip de procesare a dispozitivelor medicale fiind mai sigură, mai rapidă, cu risc redus de contaminare încrucișată.
Curățarea manuală a instrumentarului medical utilizat ar trebui să reprezinte ultima soluție din cauza numeroaselor riscuri și neajunsuri pe care le prezintă.
Curățarea manuală:
- Consumă foarte mult timp din timpul asistentelor, întrucât fiecare instrument trebuie curățat manual și inspectat. În loc să curețe instrumentar, asistentele ar putea aloca timp grijii față de pacient, ceea ce aduce plusvaloare clinicii.
- Consumă foarte multe resurse în ceea ce privește managementul organizațional. Instrumentele imersate în soluții sau șterse și periate manual presupun timpi de așteptare în care soluțiile să își facă efectul.
- Este lipsită de acuratețe, întrucât curățarea manuală nu poate fi validată. Cum știți că portacele, forfecuțele, decolatoarele etc. – instrumente critice care intră în contact cu sângele sunt curățate corespunzător și că nu mai există pe suprafețele lor sau în articulații resturi organice – posibil purtătoare de infecții?
- Prezintă riscuri pentru personalul care efectuează curățarea. Asistentele se pot înțepa cu instrumentele ascuțite, se pot stropi sau pot inhala aerosoli. Purtarea echipamentului de protecție este obligatorie pentru diminuarea riscurilor.
- Este agresivă cu instrumentele. Perierea sau utilizarea de substanțe abrazive poate deteriora instrumentele și le poate afecta anumite caracteristici de design și funcționalitate. De exemplu, instrumentele acoperite cu nitrură de aluminiu de titan (AlTiN) trebuie procesate blând, fără a fi periate sau curățate cu materiale abrazive, deoarece își pierd astfel proprietatea de bază – non-aderență a compozitului.
- Poate cauza ruperea, îndoirea sau zgârierea instrumentelor. Dispozitivele puse în chiuvetă sau în baia de ultrasunete unele peste altele se pot amesteca și pot duce astfel la zgârierea oglinzilor de consultație, ruperea sau îndoirea vârfurilor foarte fine ale instrumentelor.
- Este scumpă. Cumpărarea soluțiilor și a recipientelor speciale duce la costuri ridicate pe termen lung.
- Scade eficiența cabinetului stomatologic. Costurile asociate curățării manuale, timpii de așteptare, ocuparea centrului de sterilizare cu recipiente pline cu soluții, riscurile asociate și nesiguranța în procesarea corectă a dispozitivelor vă afectează rentabilitatea cabinetului.
- Este o metodă învechită. Cu toată tehnologia modernă, procesarea manuală a instrumentarului ar trebui să fie de domeniul trecutului. Acasă spălăm vasele și hainele în echipamente automate. De ce am continua să curățăm manual instrumente critice în cabinet, unde nevoia de automatizare și de validare ar trebui să fie primordială pentru siguranța pacientului și pentru liniștea personalului cabinetului?
- Ar trebui să fie efectuată doar acolo unde procesarea automată nu este posibilă sau dacă producătorul recomandă procesarea manuală ca urmare a incompatibilității produsului cu un echipament automat (dispozitive care conțin părți electronice, de exemplu).
O altă metodă de curățare a instrumentelor o reprezintă procesarea în mașini cu ultrasunete. De reținut este faptul că acestea doar dislocă depunerile din zone greu accesibile, iar curățarea dispozitivelor trebuie completată în mașini automate de spălat și dezinfectat (sau manual, ca ultimă soluție). Important! Mașina cu ultrasunete este doar un pas intermediar în procesare. Ea doar curăță parțial instrumentele și în niciun caz nu le dezinfectează. Instrumentele din mașina de curățare cu ultrasunete trebuie spălate, apoi dezinfectate și abia apoi supuse sterilizării.
Metoda recomandată de specialiști, metoda modernă, sigură, rapidă, eficientă și cu rezultate validate este mașina de spălat și dezinfectat instrumentar.
Pentru simplificare, voi alege ca referință mașina de spălat și dezinfectat instrumentar Hydrim C61 WD, G4 produsă de compania canadiană SciCan.
Mașina automată de spălat și dezinfectat instrumentar Hydrim C61 WD G4 curăță și dezinfectează termic în mod automat dispozitivele medicale. Întregul proces este distribuit pe etape succesive. Ciclul intensiv de spălare cu dezinfecție (ciclul pe care îl recomandăm) este proiectat pentru instrumente și casete foarte murdare. Etapele acestuia sunt:
- Prespălare la <30°C (rece)
- Spălare la 50°C
- Clătire
- Dezinfecție termică la 90-95°C, timp de 5 minute
- Uscare.
După procesarea în mașina automată de spălat și dezinfectat, instrumentele sunt supuse procesului de sterilizare.
Mașina reprezintă prima alegere din următoarele considerente:- Procesul este rapid și nu consumă timp inutil. După utilizare, instrumentele sunt luate de la unitul dentar și dispuse direct în mașină pentru a fi spălate, dezinfectate și uscate. Totul se întâmplă automat, cu o singură apăsare pe ecranul tactil.
- Procesul este foarte eficient din punctul de vedere al managementului operațiilor în clinică. Dacă instrumentele nu vor fi procesate imediat după intervenție, acestea vor fi depozitate tot în mașina de spălat și se va utiliza programul P1 (Clătire și menținere) pentru a preveni uscarea murdăriei pe instrumente. În acest fel evitați depozitarea instrumentelor în diverse containere care să ocupe spațiu și eliminați pașii intermediari.
- Ciclurile de spălare și dezinfecție sunt validate de mașină, toți parametrii fiind monitorizați, iar datele despre cicluri sunt salvate pe USB sau online și se pot tipări. Datele pot fi accesate în siguranță de management pe bază de parolă pentru trasabilitate sau în eventualitatea unui control, când trebuie să demonstrați respectarea procedurilor legale de procesare a instrumentarului.
- Operarea dispozitivului automat este foarte sigură pentru personal și nu prezintă riscuri. Instrumentele fiind dispuse în mașină, iar procesul derulându-se automat, riscurile sunt inexistente prin faptul că personalul nu intră în contact cu instrumentele în timpul proceselor de spălare, dezinfecție, uscare.
- Procesarea în mașina automată de spălat și dezinfectat este blândă cu instrumentele, deoarece instrumentele sunt procesate pe bază de acțiune blândă, dar eficientă a apei și detergentului. Practic, nu sunt expuse riscului de a fi deteriorate, rupte sau zgâriate.
- Mașina dozează optim, în mod automat, un detergent blând, pe bază de enzime. Având în vedere că majoritatea reziduurilor de pe instrumentele din cabinetul dentar sunt reprezentate de sânge și resturi de țesuturi – deci materiale organice – detergentul pe bază de enzime este alegerea ideală pentru îndepărtarea lor. Mai mult decât atât, în timpul ciclurilor de prespălare, spălare și clătire, temperatura apei nu va depăși 50°C, pentru a nu determina coagularea și fixarea proteinelor de sânge pe instrumentele procesate. Toate datele referitoare la timpi și temperaturile de procesare sunt validate și stocate pentru a putea fi consultate ulterior.
- Este o metodă eficientă pe termen lung pentru procesarea instrumentarului. De exemplu, pentru Hydrim C61 WD G4, la un ciclu de spălare și dezinfectare, mașina dozează în mod automat 44 ml de soluție. O cutie cu soluție de spălat este suficientă pentru ~136 de cicluri. Cutia costă 617 lei. Rezultă un cost mediu de ~4 lei pe ciclu.
- Utilizarea unei mașini automate pentru spălarea și dezinfectarea instrumentarului crește eficiența tuturor proceselor în clinică. Practic, eliminați toți pașii intermediari pentru pregătirea instrumentelor pentru sterilizare și îi înlocuiți cu un singur pas – procesarea automată. Eliminați riscurile asociate îngrijirii medicale, posibilitatea contaminării încrucișate, aveți siguranța ciclurilor validate în mod automat și respectarea tuturor parametrilor de siguranță, scădeți costurile și eliminați timpii astfel alocați procesării manuale, pe etape. Cel mai important – mutați asistentele din zona de muncă nerentabilă, manuală de procesare a instrumentarului – la zona unde pot aduce plusvaloare: îmbunătățirea fluxurilor în cabinet, alocarea a mai mult timp relației cu pacienții, îmbunătățirea comunicării cu pacienții etc.
- Folosiți un dispozitiv modern, sigur, tehnologizat și validat de organismele internaționale. Mașina de spălat și dezinfectat instrumentar Hydrim C61 WD G4 respectă standardul internațional ISO 15883 - 1 și -2 pentru mașinile de spălat și dezinfectat instrumentar. Mai mult decât atât, Hydrim C61 WD G4 asigură cel mai înalt grad de dezinfecție termică, și anume A0 = 6000. Asta înseamnă că mașina ține instrumentele la 90-95°C timp de 5 minute în timpul etapei de dezinfecție termică.
- Mașina de spălat și dezinfectat asigură uscarea instrumentelor în mod automat, uscarea fiind o etapă crucială anterioară sterilizării. Spre deosebire de procesarea manuală, unde trebuie să ștergeți instrumentele înainte de a le steriliza, cu mașina de spălat și dezinfectat acest pas este realizat în timpul ciclului, fără să fie nevoie să executați alte comenzi.
Așa cum am menționat mai sus, prevenirea și controlul infecțiilor în mod efectiv pot reduce cu 30% riscurile infecțiilor asociate îngrijirii medicale.
Procesarea instrumentarului este o verigă foarte importantă în lanțul prevenirii și controlului infecțiilor. Utilizând o mașină automată de spălat și dezinfectat instrumentar putem urmări în timp real și documentat respectarea parametrilor necesari unei procesări corecte și complete a instrumentarului.
Procesarea automată a instrumentelor prin dezinfecția termică, cu căldură umedă, este ușor de controlat și de verificat, nu lasă urme și reziduuri chimice pe dispozitivele medicale, nu este corozivă pentru instrumente și le prelungește durata de utilizare.
Având o mașină automată de spălat și dezinfectat instrumentar în cabinet, puteți să utilizați acest argument ca metodă de atragere a pacienților și de asigurare a lor de faptul că îi respectați și că le puneți la dispoziție nu doar doctori buni, ci și instrumente corect procesate, 100% în acord cu normele internaționale de siguranță.
Pacienții se vor simți în siguranță și vor scăpa de grija posibilelor infecții cauzate de procesarea necorespunzătoare a instrumentarului dentar reutilizabil.
*** http://www.who.int/infection-prevention/en/, site accesat pe data de 29 noiembrie 2018