Probabil orice asistentă responsabilă cu reprocesarea instrumentelor stomatologice s-a confruntat cel puțin o dată cu instrumente/pungi insuficient uscate după un ciclu de sterilizare.

Este o situație neplăcută, pentru că pune în încurcătură asistenta și generează probleme, astfel:
  1. Orice instrument/pungă scoase umede din sterilizator înseamnă instrumente nesterile, deci neutilizabile, deci ciclul de reprocesare trebuie luat de la capăt (spălare-dezinfecție-uscare-sterilizare). Nu există scurtătură și nici substituenți – pur și simplu instrumentele trebuie reprocesate de la început, ca și cum ar fi contaminate.
  2. Orice nouă reprocesare înseamnă o dublare a resurselor alocate: apă, detergenți, dezinfectanți, indicatori chimici, pungi etc. Plus resursa umană – timpul și atenția asistentei, care sunt cele mai valoroase.
  3. Instrumentele umede scoase din autoclavă după un ciclu complet de sterilizare (aici includem și uscarea, evident) pot reprezenta un „simptom” pentru o defecțiune a autoclavului. Va fi nevoie să repetăm ciclul ca să urmărim dacă situația se repetă și să apelăm la un tehnician pentru verificări.

punga umeda instrumente scoase din sterilizator


Dar, de ce se întâmplă ca instrumentele să iasă umede și de ce nu merge să le depozităm/folosim chiar și așa, umede?


În continuare, redau un material pregătit de echipa tehnică de la GKE. Specialiștii de la GKE sunt experți în proiectare, validare și monitorizare a proceselor de curățare, dezinfecție și sterilizare

În timpul sterilizării cu abur, toate instrumentele sunt umezite de abur. Agentul de sterilizare în sterilizarea cu abur este apa în stare agregată lichidă în combinație cu o fereastră minimă temperatură - timp, de exemplu 121°C, 15 min sau 134°C, 3 min. Aceasta înseamnă că toate suprafețele care urmează să fie sterilizate trebuie să fie umede în timpul sterilizării.

După sterilizare, însă, articolele sterile nu sunt adesea utilizate imediat, ci sunt păstrate sterile în ambalajul lor, de exemplu într-un container steril sau într-o pungă din hârtie-plastic, până la utilizarea ulterioară. Acestea trebuie depozitate într-un loc uscat după sterilizare, deoarece un singur germen se reproduce într-un mediu umed la fiecare 20-30 de minute și, prin urmare, o încărcătură umedă devine nesterilă după scurt timp.

Principiul fizic al uscării
În timp ce aburul condensează pe instrumente în timpul încălzirii și se transferă cantități mari de căldură, condensul este evaporat din nou la sfârșitul procesului de sterilizare prin scăderea presiunii. Energia termică este extrasă din încărcătură și instrumentele se răcesc. Acest proces este complet independent de greutatea încărcăturii, deoarece cantitatea de căldură generată în timpul condensării și cantitatea de căldură consumată în timpul evaporării sunt întotdeauna absolut identice.
Re-evaporarea este inițiată prin scăderea presiunii. Pompele de vid instalate în sterilizator pot accelera și mai mult acest proces.

Posibile cauze ale uscării insuficiente
1. Dacă, în timpul procesului de sterilizare, pătrunde apă suplimentară în pungi pe lângă condensarea aburului, încărcătura nu are energia necesară pentru a evapora această apă suplimentară. Încărcătura rămâne umedă la sfârșitul fazei de uscare.
Apa „suplimentară”, adică apa care nu a pătruns în încărcătură prin condensare, poate avea diverse cauze:
1.1 Bunurile sterile au fost ambalate umede.
1.2 Picăturile de apă de la pachetele din interiorul sterilizatorului cad pe pachetele de dedesubt și le penetrează.
1.3 Aburul umed conține aerosoli de picături de apă care pătrund în pachete în formă lichidă și nu gazoasă. Aburul poate deveni umed, de exemplu din cauza conductelor de abur slab izolate unde aburul condensează parțial.

2. Dacă condensul dintr-un pachet din interiorul sterilizatorului picură de pe produsul steril (de exemplu, de pe instrument) pe fundul unui container, energia termică prezentă în articolul steril nu mai poate ajunge la condensul de pe fundul containerului și să-l evapore. Ca măsură corectivă, instrumentele grele ar trebui să fie învelite într-un material absorbant astfel încât condensul să rămână aproape de instrumente, de exemplu, prin plasarea unui material nețesut absorbant într-un coș.

3. La sfârșitul procesului de sterilizare, vaporii de apă rămași în pachet se pot condensa (aspect critic în special la instrumentele și ambalajele din plastic) și pot duce ulterior la umidificarea bunurilor sterile – în ciuda uscării anterioare reușite.

În acest caz, vaporii de apă rămași în încărcătură pot fi îndepărtați prin eliminarea fracționată a aerului la sfârșitul procesului de sterilizare.

portac in punga umeda dupa sterilizare

Măsuri practice și imediate pe care le puteți lua în cazurile în care vă confruntați cu instrumente/pungi umede imediat ce le-ați scos din sterilizator:
  1. Asigurați-vă că ștergeți/uscați temeinic toate instrumentele înainte de a le ambala și de a le pune la sterilizat. Orice picătură în plus poate compromite faza de uscare, implicit întregul proces de sterilizare și veți fi nevoiți să o luați de la capăt. O pungă umedă înseamnă instrumente nesterile, deci instrumentele nu vor putea fi folosite, cu atât mai mult – depozitate.
  2. Nu supraîncărcați sterilizatorul și lăsați spațiu suficient între pungi/casete, pentru a asigura o circulație bună a aburului în timpul etapei de sterilizare și apoi o uscare eficientă. Lucrul acesta este valabil atât pentru etapa de uscare, cât și pentru celelalte etape esențiale în sterilizare: eliminarea aerului și penetrarea cu abur.
  3. Alternați și testați modul de aranjare a pungilor de plastic-hârtie în sterilizator. Unele sterilizatoare dau rezultate mai bune (i.e., pungi uscate la final) dacă pungile sunt puse cu partea din plastic în sus și partea de hârtie în jos. În acest mod, picăturile de lichid se pot scurge facil de pe plastic pe plastic și nu penetrează partea de hârtie, umezind-o în plus. Dar alte sterilizatoare usucă mai bine dacă pungile sunt puse invers: hârtia în sus și plasticul în jos. Nu există o regulă unică, alternați și verificați ce vi se potrivește dvs.

Dacă aceste măsuri nu dau rezultate, contactați tehnicianul dvs. de service.
Nu folosiți sterilizatorul până nu este remediată problema.