Utilizam cookies pentru ca dumneavostra sa aveti o experienta cat mai placuta.
To comply with the new e-Privacy directive, you agree to the privacy policy and our use of cookies.
Ce se întâmplă cu un instrument medical când nu este curățat corespunzător?
Simplu, îl pierdem.
Instrumentele stomatologice reprezintă o investiție consistentă pentru fiecare medic/cabinet, în special în cazul celor extrem de fine sau pentru proceduri de microchirurgie. Când dăm mulți bani pe un instrument, ne așteptăm să rămână impecabil o veșnicie. Doar că, un instrument bun și scump necesită și îngrijire & mentenanță pe măsură.
Am avut de curând un portac trimis în service pentru un motiv simplu: nealinierea perfectă a părților active. La o primă vedere, aș fi zis că e o eroare de utilizare și că portacul a fost folosit cu ace groase, care au dus la nesincronizarea capetelor. Doar că, o dată ajuns în service, portacul a fost supus unui test de duritate. Acest test determină ce rezistență are materialul la deformare permanentă prin penetrarea cu un material mult mai puternic decât cel din care este făcut instrumentul. În urma acestui test, nu au fost identificate devieri. În schimb, ceea ce au identificat în laborator au fost reziduuri, cauzate de reprocesarea necorespunzătoare: fie instrumentul a fost lăsat mult timp nespălat, ceea ce a dus ca proteinele din sânge să intre în contact cu stratul de pasivizare a instrumentului și s-a creat o reacție care a afectat materialul, fie portacul nu a fost reprocesat în poziție deschisă; fie ambele.
În fotografia de mai jos se văd foarte clar reziduurile și urmele lăsate de ele pe portac. Reziduurile acestea, pentru că sunt organice, pot produce puncte de coroziune care afectează materialul și îl slăbesc. Mai sunt și autocontaminante, în sensul în care se răspândesc destul de mult și repede pe suprafață, afectând iremediabil. Mai mult, răspândesc aceste pete și la alte instrumente cu care intră în contact.
Ocazie cu care revenim la baza reprocesării instrumentelor stomatologice, și anume: curățarea. Importanța pasului zero din reprocesare este evidentă pentru orice asistent medical, deoarece etapele subsecvente de dezinfecție și sterilizare pot fi făcute doar pe un instrument perfect curățat. În cazul în care instrumentul nu este curățat de orice reziduu, acesta nu va trece cu brio de etapele de dezinfecție și sterilizare. Resturile necurățate de pe instrumente aderă la suprafața acestora și se lipesc și mai bine în etapa de dezinfecție (fie că este chimică, fie că este termică), iar în etapa de sterilizare se coc de-a binelea.
Ce se întâmplă după?
Suprafața instrumentului se deterioarează, ducând la coroziune – iar acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme observate la instrumente. Pe lângă faptul că reziduurile distrug suprafața instrumentelor, reziduurile afectează procesele antimicrobiene de dezinfecție și sterilizare. Din simplul motiv că un produs murdar nu poate fi (considerat) dezinfectat și, ulterior, sterilizat.
Cu ce curățăm instrumentele medicale/stomatologice?
Notă: instrumentele medicale trebuie reprocesate în cel mai scurt timp cu putință după intervenție. Dacă nu aveți posibilitatea să faceți asta, mențineți-le umede în soluții adecvate până vor fi curățate. Noi recomandăm să folosiți programul #1 de clătire & menținere instrumente umede în mașina automată de spălat și termodezinfectat instrumente stomatologice Hydrim C61WD G4.
În cazul reprocesării manuale, puteți alege între soluții de curățare sau soluții 2-în-1 de curățare-dezinfecție. În orice caz, asigurați-vă că ceea ce folosiți la instrumentele dvs. nu are efect de fixare a proteinelor. Evitați soluțiile care conțin aldehide, pentru că acestea au acțiune de fixare a proteinelor. Când proteinele se coagulează și se fixează pe instrumente, etapele de dezinfecție și sterilizare nu pot fi asigurate. Veți avea doar instrumente aparent curate, dar cu reziduuri bine coapte și fixate în urma sterilizării.
Instrucțiuni
Verificați instrucțiunile producătorului în ceea ce privește soluțiile folosite pentru reprocesare. Fiecare produs trebuie să conțină instrucțiuni cu privire la modul de curățare-dezinfectare-sterilizare și de întreținere/mentenanță. În același timp, atunci când comandați soluția pe care o veți folosi la reprocesare, verificați specificațiile în ceea ce privește modul de folosire, timpul de acțiune, concentrația și tipul de instrumente/materiale pe care pot fi folosite. Cele mai multe instrumente stomatologice pot fi reprocesate în mașinile automate de spălat și termodezinfectat – ceea ce vă recomandăm cu drag să faceți. Instrumentele stomatologice se comportă bine atunci când sunt reprocesate cu detergenții blânzi, cu pH neutru sau ușor alcalini. Acest tip de detergenți sunt compatibili cu o gamă variată de materiale din care sunt făcute instrumentele medicale: instrumentele fine, cele cu aluminiu anodizat sau cu diverse straturi de pasivizare, cele din rășină, cu coating sau particule fine de diamant etc.
***Notă: nu uitați de particularitățile specifice anumitor instrumente, cum ar fi cele cu articulație. Instrumentele cu articulație trebuie păstrate, spălate, dezinfectate, sterilizate doar în stare deschisă. Doar în acest mod ne vom asigura că sunt reprocesate corespunzător și că nu se deteriorează articulația în timp. După etapele de spălare și dezinfecție este obligatoriu ca instrumentele cu articulație să fie lubrifiate – la fiecare reprocesare – și abia după asta să fie puse la sterilizat. La sterilizare și, implicit, depozitare – se țin mereu în poziție deschisă. Există instrumente care rezistă zeci de ani și instrumente care nu rezistă nici 3 luni. Modul în care este asigurată reprocesarea, ambalarea, sterilizarea, depozitarea și utilizarea sunt extrem de importante. Dacă un portac este scump, nu înseamnă că se și reprocesează singur sau că îl putem folosi fără atenție. Mai scump nu înseamnă mai dur, în acest caz. Ca în cazul oricăror altor produse de finețe (instrumente, veselă, bijuterii etc.), îngrijirea atentă și delicată sunt extrem de importante pentru a vă putea bucura de un produs așa cum a fost el gândit, o perioadă cât mai mare de timp.