Utilizam cookies pentru ca dumneavostra sa aveti o experienta cat mai placuta.
To comply with the new e-Privacy directive, you agree to the privacy policy and our use of cookies.
Când clinica dentară crește, cresc și cerințele de siguranță pentru medici, pacienți și personalul medical
Câte anunțuri de creștere și extindere a clinicilor stomatologice am văzut în ultimul timp?
Fie că aleg să augmenteze capacitatea actuală prin adăugarea unui nou unit, fie că deschid clinici în locații noi, tendința cabinetelor stomatologice este mereu spre creștere. Doar că, aici aș atrage un semnal de alarmă în ceea ce privește capacitățile operaționale ale clinicilor noi sau ale celor care au beneficiat de extinderi de a asigura circuite eficiente și conforme pentru reprocesarea unui număr crescut de instrumente și dispozitive medicale folosite la tratarea unui număr crescut de pacienți.
Din experiența noastră, camerele de sterilizare sunt cenușăresele cabinetelor stomatologice, fiindu-le alocate spații mici și înghesuite, unde cu greu reprocesarea poate fi asigurată în condiții adecvate. Acolo unde am discutat din timp cu medicii și cu proprietarii de clinici, am insistat pe importanța alocării spațiului necesar tuturor etapelor prin care trece un dispozitiv medical până la o nouă utilizare în condiții de siguranță.
Din fericire, există clinici în România care au circuite și proceduri bine stabilite și care sunt referințe pentru bune practici în domeniu.
Creșterea cabinetelor stomatologice aduce implicit mai mulți pacienți, mai multe proceduri, mai multe instrumente folosite, mai multă nevoie de coordonare a acestor activități. Chiar și pentru o simplă consultație inițială pentru stabilirea unui diagnostic e necesar un set de mai multe instrumente. Calculați numărul de seturi de instrumente și numărul de pacienți programați pentru a obține efortul de reprocesare a dispozitivelor medicale reutilizabile în condiții de siguranță.
Automatizările din clinicile stomatologice pot fi cu succes replicate și în camera de sterilizare. Orice proces care poate fi automatizat și digitalizat va crește gradul de siguranță al actului medical pentru toți cei implicați.
Indiferent de mărimea unei clinici stomatologice, camera de sterilizare trebuie să aibă alocat suficient spațiu pentru efectuarea corectă și în secvență logică a tuturor etapelor din reprocesarea unui dispozitiv medical reutilizabil.
Orice cameră de sterilizare trebuie să aibă un flux unidirecțional pentru reprocesare. Asta înseamnă că urmăm traseul de la murdar la sterilizat pe un singur sens, fără să ne întoarcem sau să folosim spații inadecvate doar pentru că „aici am găsit un pic de loc”.
Acolo unde este posibil, fiecare pas din reprocesare trebuie automatizat pentru a reduce erorile umane, pentru a crește siguranța și pentru a eficientiza resursele clinicii.
Dacă putem să spălăm și să dezinfectăm instrumentele automat (și chiar putem pentru 99% din instrumentele stomatologice) – să alegem această metodă.
Dacă putem să împachetăm în mod automat și să punem cât mai puțin mâna pe instrumente, să alegem această metodă.
Dacă putem să asigurăm trasabilitatea doar din clickuri, în flux continuu și fără erori, să renunțăm la pix și hârtie etc.
Când crește volumul de muncă, este posibil să crească și numărul erorilor umane. Să verificăm temeinic munca noastră, prin teste și indicatori care să confirme acuratețea procedurilor efectuate și/sau care să ne emită un semnal de alarmă atunci când lucrurile nu merg tocmai bine.
Indiferent unde vă aflați acum cu clinica stomatologică: la început sau în plin proces de expansiune, cereți opinia unor persoane cu experiență care să vă sprijine pe zona de automatizare a reprocesării instrumentelor medicale în camera de sterilizare.
Meritați mai mult, meritați ce este mai bun! Contați pe noi.